Czy warto jeść suszone owoce?

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i źle smakować. Obecnie zjadamy coraz więcej „fast foodów” i przekąsek, ponieważ jest to szybka opcja na każdy posiłek oraz często, nie zdając sobie z tego sprawę, uzależniamy się od chemii, zawartej w tych produktach. Jak jeść zdrowo bez wyrzeczeń?

Tanie i zdrowe bakalie

figi suszone w niskiej ceniePrzekąski i dania stworzone ze zdrowych produktów, choć kojarzą nam się z niemałymi wydatkami, wcale nie muszą być drogie. Gdzie szukać tanich produktów? Oczywiście w Internecie. Kupując większą ilość, cena za opakowanie jest bardziej korzystna. Sklepy internetowe mają też większy wybór, więc dostęp do tanich i zdrowych produktów jest znacznie łatwiejszy. W co warto się zaopatrzyć, by wzbogacić swoje posiłki w witaminy i wartości odżywcze? Przede wszystkim bakalie, czyli połączenie orzechów i suszonych owoców. Można zrobić taki mix, kupując osobno swoje ulubione składniki lub wybrać gotowe mieszanki. Najczęściej spotyka się suszone daktyle, figi, morele i rodzynki, z orzechów zaś popularne są włoskie, nerkowce, laskowe oraz brazylijskie. Figi suszone w niskiej cenie można dostać już od kilkunastu złotych za pół kilograma. Figi, poza tym, że są pyszne, mają wiele wartości odżywczych. Zdecydowanie warto dodawać je do posiłków, na przykład do deserów czy jogurtu z musli; dzięki temu wzbogacimy posiłek o witaminy z grupy B, wapń oraz dodamy naturalnej słodyczy. Figi w niskiej cenie można znaleźć też w dużych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Figi, jak inne suszone owoce, mogą różnić się od siebie sposobem suszenia. Warto kupować organiczne suszone owoce, ponieważ mamy wtedy pewność, że owoce nie zawierają w sobie chemii, a do ich suszenia nie były użyte żadne sztuczne barwniki, które miałyby poprawić niezbyt atrakcyjny naturalny wygląd owoców po wyparowaniu z nich wody.