Jajka – podstawa zdrowej, wysokobiałkowej diety

Jajka goszczą praktycznie na każdym polskim stole od lat. Dania, które można z nich przygotować to niemalże nieograniczone pole do popisu dla kucharzy. Są bardzo ważną częścią jadłospisu, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, które trzeba wprowadzać do organizmu z zewnątrz. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, lecz równocześnie zdrowe?

Jajka
Jajka

Zdrowe jajka

Istnieje kilka typów chowu, a każdy z nich ma specjalne oznaczenie w numerku nadrukowanym na każdym jajku, które pochodzi z zarejestrowanej hodowli. Chów ściółkowy oznacza się cyfrą dwa. Aby odnaleźć odpowiednie oznaczenie wystarczy spojrzeć na pierwszą cyfrę od lewej na każdym oznaczeniu. Najczęściej producenci umieszczają odpowiednią informację o znaczeniu poszczególnych składowych oznaczenia wewnątrz opakowania. Nie ma więc problemu z dostępem do tych informacji, tym bardziej, że w dzisiejszych czasach wystarczy dostęp do Internetu.

To sprawia, że łatwiejsze staje się także wyszukiwanie informacji o producentach. Ferma drobiu to przedsiębiorstwo jak każde inne, więc także mają swoje strony internetowe, na których przedstawiają informacje, które mogą zainteresować potencjalnych czy obecnych nabywców ich produktu. Oprócz tego warto jednak poszukać także informacji dodatkowych, na przykład na forach internetowych. Można tam poznać opinie innych, którzy mieli do czynienia z daną fermą. Dzięki temu zyskuje się dostęp do bardziej rzetelnych informacji, bowiem wiadomo, że reklama nie zawsze musi oddawać stan rzeczywisty. Ocena innych użytkowników jest bardziej miarodajna, ponieważ szczera i wyrażona z własnej woli.

ferma-drobiuZdrowe jajka to nie tylko takie, które mają twardą skorupkę i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jeśli przez odpowiednią dietę można wprowadzać substancje o działaniu dobroczynnym, nie jest niemożliwe wprowadzanie także tych szkodliwych. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć w jakich warunkach hodowane są kury, których jajka kupujemy. Wielu dostawców stosuje bowiem sztuczne środki przyspieszające wzrost i dojrzałość niosek, a także wpływające na wydajność znoszenia jaj. Jest to szkodliwe nie tylko dla samych kur, lecz także i dla nas. Składniki odżywcze zjadane przez zwierzę w jakiejś części zawsze przenikną do jajek, które trafiają w nasze ręce. Warto więc zwracać uwagę na to, co się kupuje.

Duży wpływ na jakość jajek ma także to, czy kury, które je niosą mają swobodę poruszania. Nie jest to jedynie kwestia humanitaryzmu wobec zwierząt, lecz także tego, że kury trzymane przez całe życie w klatkach niosą jajka gorszej jakości. Najczęściej też one są dokarmiane sztucznymi środkami przyspieszającymi. Najkorzystniejszą sytuacją jest, kiedy kury mają dostęp do wybiegu i piasku. Ruch sprawia, że ich kościec jest mocniejszy, a składniki mineralne dostarczane w sposób naturalny powodują wzmocnienie skorupki jajka.

Wybierając jajka, które zamierzamy kupić należy zwracać uwagę na każdą informację jaką można uzyskać od producenta bądź wyszukać w inny sposób. Tylko tak zyskuje się pewność, że to, co kładziemy na talerzu nam nie zaszkodzi. Drugą sprawą jest to, czy na pewno chcemy wspierać producentów, którzy przetrzymują zwierzęta w klatkach, z których nie mogą wyjść.

Źródła: Ferma drobiu Kaźmierczak – Zdrowe jajka

Leave a Comment